ID kaart nu echt gratis

Vorig jaar werd door het gerechtshof al bepaald dat de identiteitskaart gratis zou moeten zijn. Omdat die door de meeste mensen aangeschaft wordt in verband met de identificatieplicht, niet omdat ze ‘m zelf nou zo hard nodig hebben. Maar ja, een uitspraak van het hof is niet definitief, dus de Hoge Raad moest zich er nog over buigen.

Een jaar later is de Hoge Raad er eindelijk uit: ja inderdaad, de ID kaart moet gratis zijn. Gemeenten mogen geen kosten (leges) meer heffen voor zo’n kaart. Allemaal aan de gratis identiteitskaart dus? Nou ja, ik heb m’n rijbewijs altijd wel bij me dus ik hoef er geen. Maar voor wie geen rijbewijs heeft is het wel een goed idee. Je loopt immers niet altijd met je paspoort op zak, maar moet je volgens de wet wel kunnen identificeren als oom agent (of een andere gezagspersoon) erom vraagt.

Heb je er pas één aangeschaft? Balen van die kosten… als het minder dan zes weken geleden is, krijg je de kosten terug. Is het langer geleden, dan hangt het van de gemeente af. Het schijnt dat de gemeente Amsterdam iedereen terugbetaalt die er vanaf 26 augustus 2010 één gekocht heeft. Scheutig! Gewoon even checken op de website van jouw gemeente hoe het daar zit.

Bron: Besparen