Lenen en liever met de trein

Wat in deze dure tijden voor jou en mij voordelig is, bezuinigen op je uitgaven, is dat nu net niet voor ons als Nederlanders bij elkaar. Het is toch prettiger als je lekker veel uit kunt geven, omdat de hele economie goed draait? Maar ja, het belangrijkste van zuinig leven is weten waar je grenzen liggen.

Voor de meeste dingen die je graag zou willen hebben, moet je misschien geld lenen. Maar zeg nou zelf, een zwembad in je tuin heb je niet echt nodig, dus zo’n wens laat je fijn zitten tot je de lotto hebt gewonnen. Maar begeeft je auto het midden in de nacht als je van je werk komt, dan ligt het waarschijnlijk anders. Heb je de middelen niet om een andere te kopen, dan ontkom je er niet aan om te gaan lenen.Neem de tijd om alle aanbiedingen goed met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar rente en looptijd van een lening. Neem ook in je beslissing mee wat de kosten zijn bij vervroegde aflossing. Dat kan je nog wel eens een flinke tegenvaller opleveren. Heb je een keuze gemaakt, kijk dan ook eens of er geen klachten zijn gemeld over de club waarmee je in zee wilt gaan. Sommige klachten zie je op de klachtenforums op internet langs ziet komen, zijn ernstig genoeg om je beslissing opnieuw te overwegen.

O ja, hoe bescheidener de auto die je aanschaft, hoe minder je budget belast wordt. Maar dat had je natuurlijk zelf al bedacht!

Geld lenen kost geld, zeggen alle advertenties verplicht. Daarin zit een nadeel van lenen verstopt: de rente die je betaalt, kun je niet aan andere dingen besteden. Dus moet je weer extra letten op de folders met aanbiedingen! Een nee-nee-sticker op je brievenbus helpt je dan niet verder, maar gelukkig vind je op internet vrijwel alle reclamefolders terug.

Gemak kost je geld en wat moeite doen, levert je geld op. Neem nu je reisgewoonten. Zelf ga ik graag ergens met de auto heen, zeker als de kilometers vergoed worden. Want de reistijd met openbaar vervoer is bijna altijd langer dan met eigen vervoer van deur tot deur. De laatste tijd pak ik toch de trein voor wat langere ritten die mij in de buurt van een NS-station moeten brengen. Daarvoor koop ik bij de supermarkt een kaartje in de aanbieding en activeer het op de NS-site. Ik gebruik mijn reistijd om te lezen en m’n e-mail bij te werken en hoef me bij aankomst niet druk te maken over een parkeerplek en over het gigantische bedrag dat ik kwijt ben met parkeren. Bovendien bespaar ik meer op de brandstof dan dat mijn kaartje heeft gekost!