Meest effectieve maatregelen om energie te besparen op je woning

De energierekening is voor veel mensen een grote kostenpost. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je energieverbruik te verlagen. Dit kan al met wat kleine aanpassingen: zet de verwarming bijvoorbeeld een graadje lager, breng tochtstrips aan en sta wat minder lang onder de douche. Maar er zijn ook energiebesparende maatregelen die je in en aan de woning kunt doen, waarmee je op de lange termijn véél meer bespaart. Je bent hier vaak wel wat (meer) geld aan kwijt, maar deze investering verdien je vanzelf terug en er zijn diverse leningen die je hiervoor kunt afsluiten.

Effectieve energiebesparende maatregelingen

Er zijn een hoop maatregelen die je kunt nemen om je woning energiezuiniger te maken. Wij zetten de vijf maatregelen waarmee je het meest kunt besparen op de energierekening voor je op een rij:

1. Dakisolatie
Besparing: gemiddeld €478,- per jaar (bij een oppervlak van 70m2)
2. Enkelglas vervangen door HR+ dubbelglas
Besparing: gemiddeld €300,- per jaar
3. Verwarmingsketel vervangen door hoogrendementsketel
Besparing: gemiddeld €180,- per jaar
4. Gevelisolatie
Besparing: gemiddeld €168,- per jaar (bij 25 m2)
5. HR-combi vervangen door zonneboilercombi
Besparing: gemiddeld €155,- per jaar

Energiebesparende maatregelen: een investering

Natuurlijk zijn deze energiebesparende maatregelen een investering. Het duurt even voordat je de kosten hiervoor hebt terugverdiend. Heb je (op dit moment) geen geld om hierin te investeren? Dan zijn er verschillende leningen die je kunt afsluiten, zoals de Energiebespaarlening, een Regionale Duurzaamheidslening of een GreanLoans-lening. Ook kun je een hogere hypotheek krijgen als je kunt aantonen dat je gaat investeren in een energiezuinigere woning.

Nog meer besparen?

Wil je geen energiebesparende maatregelen nemen of is jouw woning al enorm energiezuinig? Door verschillende energiecontracten te vergelijken, bespaar je gemiddeld €250,- per jaar. Makkelijk verdiend: je hoeft er niet in te investeren en het is in een paar klikken geregeld. Check wel even wanneer je huidige contract afloopt, zo voorkom je dat je een opzegvergoeding moet betalen.