Nederland betaalt 35% teveel voor hun energie

Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Dat wil zeggen dat ieder huishouden en bedrijf vrij is in de keuze voor een energieleverancier. Dat er nogal wat verschillen bestaan tussen de energieleveranciers is nog lang niet bij iedereen duidelijk. Op televisie en de radio zijn regelmatig spotjes te zien en beluisteren die pleiten voor een bepaalde energie aanbieder. Maar wat zijn nu de verschillen en nog belangrijker waarom zou je de verschillen überhaupt willen weten?

Uit een afstudeeronderzoek aan de Erasmus Universiteit blijkt dat wanneer iedereen zou overstappen naar de goedkoopste energieleverancier de totale besparing op de energierekening 35% zou bedragen. Dat komt concreet neer op zo’n 800 tot 900 miljoen euro. Een enorm bedrag dat nu teveel wordt betaald door Nederlandse huishoudens en bedrijven. Slechts 15% van de Nederlanders maakt gebruik van de geboden keuzevrijheid en stapt over naar een nieuwe energieleverancier.

Waarom stappen zo weinig mensen over naar een nieuwe energiemaatschappij?

Vooral het mentale aspect blijkt hier een rol in te spelen. De drempel om over te stappen en vooral de onwetendheid van dit proces zorgt ervoor dat mensen terughoudend zijn. Energieleveranciers maken gebruik van deze angst en verhogen stelselmatig hun energietarieven. Energie vergelijken zorgt ervoor dat u niet onnodig teveel betaald. De verschillende energie vergelijkingswebsites zorgen ervoor dat de aanvraag direct terechtkomt bij de gekozen energieleverancier. Zelf hoeft u geen contact op te nemen en wordt alles automatisch geregeld. Tussen het energie vergelijken en het overstappen, zit afhankelijk van de energieleveranciers 3 tot 4 weken. Het vergelijken van energie duurt bovendien maar 2 minuten.

Wat kan ik zelf doen om te besparen op mijn energie nota?

Leveranciers hanteren een energieprijs voor geleverde elektriciteit per KWh en eventueel per kubieke meter gas. Met een energie vergelijk zorgt u ervoor dat u de goedkoopste energieprijzen hebt, maar zelf kunt u zelfs zonder lagere energietarieven besparen op de rekening. 1 minuut korter douchen of een waterbesparende douchekop levert jaarlijks een besparing op van duizenden liters water. Het kopen van een koelkast met energielabel A t.o.v. een koelkast met energielabel B levert op jaarbasis een besparing van tientallen euro’s op. Zo bent u al snel goedkoper uit.

Moet ik dan persé nieuwe producten aanschaffen om te besparen?

U kan ook bij uw verbruik beginnen. 5 belangrijke en eenvoudige bespaartips:
– Maak geen gebruik van de stand-by stand maar zet uw apparaten uit (of koop een stand-by killer)
– Gebruik niet onnodig veel water in uw kookpan. Meer water betekent ook een langere tijd dat nodig is om dit aan de kook te brengen
– Doe u was op 30 of 40 graden i.p.v. 50 graden
– Maak geen gebruik van een droogtrommel, maar hang uw was (buiten) op
– Houd ramen en deuren gesloten. Zo zorgt u ervoor dat warmte niet snel ontsnapt.