Oversluiten en besparen op uw hypotheek

Wilt u besparen op uw hypotheek, bijvoorbeeld omdat u het idee heeft dat uw maandlasten te hoog zijn? De rente is de laatste jaren flink gedaald, waardoor het in een aantal gevallen mogelijk is om de kosten te drukken. U kunt uw hypotheek oversluiten naar een andere bank, al is het dan van belang om alle kosten goed op een rij te zetten. Kijk naast de rente ook goed naar de kosten voor notariële toeslagen en de boete voor het vervroegd aflossen. U kunt op die manier bepalen of het daadwerkelijk mogelijk is om te besparen op uw hypotheek.

Lagere rente

De lagere rente spreekt veel huiseigenaren aan. Een rente van 4% kan ten opzichte van 5% kan bruto een paar duizend euro rente per jaar schelen, waardoor het de moeite waard is om over te stappen. Zet u de rente graag een groot aantal jaren vast? Dan kan dit verschil u tienduizenden euro’s opleveren. Nu de rente laag staat is het wat dat betreft verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden. U kunt op uw hypotheek besparen door deze over te sluiten naar een goedkopere hypotheekverstrekker, maar kijk uit voor eventuele aanvullende kosten.

Aanvullende kosten

Houd bijvoorbeeld rekening met de notariële toeslagen die u dient te betalen, als het gevolg van het oversluiten. U dient langs de notaris te gaan om de overstap in orde te maken, waardoor de kans groot is dat u hier enkele honderden tot aan duizend euro zal betalen. U dient deze kosten in mindering te brengen op de totale besparing, waardoor deze lager uit zal vallen dan wanneer u alleen naar de rente kijkt.

Eventuele boete bij overstappen

Bovendien is de kans groot dat u een boete zal betalen, op het moment dat u de hypotheek oversluit naar een andere verstrekker. Dat heeft te maken met het feit dat uw hypotheekverstrekker op inkomsten had gerekend, die men de komende jaren niet zal ontvangen. U kunt de boeterente zelf berekenen aan de hand van de richtlijnen in uw hypotheekcontract, maar u kunt dit ook door de bank uit laten rekenen. Breng ook de boete in mindering op de totale besparing op uw hypotheek die u kunt realiseren en bepaal aan de hand daarvan of het de moeite waard is om uw hypotheek over te sluiten. Lees meer over een hypotheek oversluiten op hypotheekberekenen.nl