Slim sparen

Bijna alle Nederlanders hebben spaargeld bij een bank staan. Maar krijgen zij wel een hoge rente? Het kan veel uitmaken als u overstapt naar een spaarrekening met de hoogste spaarrente.

Bij de grootbanken zoals ING en ABN Amro krijgt u doorgaans een spaarrente van rond de 2,00%. Maar er zijn diverse banken die een rente van 2,50% voldoen. En dat scheelt op een spaartegoed van euro 40.000 toch al euro 1.600 rente over een spaarperiode van 5 jaar. Dat is toch een subtantieel verschil.

Waar kunt u deze hogere rente krijgen? Dit zijn niet de grootbanken, want die hebben toch al genoeg klanten en lijken niet bereid om een concurrerende rente te voldoen. Nee, dat zijn de overige banken die een kleinere omvang hebben, of internetbanken. Ook deze banken vallen doorgaans onder de Nederlandse spaardersgarantie, dus uw geld is daar in de meeste gevallen net zo veilig. Banken die al jaren hoge rentetarieven op sparen hanteren zijn MoneYou, Westland Utrecht Bank, Bank of Scotland en Centraal Beheer bank. Als u hier uw spaargeld plaatst, is de kans groot dat u ook over langere tijd een goede rentevergoeding zal blijven houden.

Wilt u een nog hogere rente? Dit kan door uw geld te plaatsen op een deposito. U zet dan voor een bepaalde periode zoals 2, 5 of zelfs 10 jaar uw geld vast. U kunt uw geld nog wel opnemen, maar alleen met een boete. In ruil voor deze vastigheid krijgt u van de bank een hogere spaarrente. Bij diverse banken krijgt u voor een termijndeposito van 5 jaar een rente van rond de 3,20%. Zeker eens waard om ook te overwegen.