Stralend besparen op je trouwdag

Kop in de krant: “Trouwen in de bios”, bij de aankondiging van een promotiestunt. Het is een mogelijkheid om je trouwdag bijzonder te maken, iets waar elk bruidspaar behoefte aan heeft. Maar het is ook belangrijk om de kosten in de hand te houden, zonder de gasten en jezelf tekort te doen.

Balans is het sleutelwoord om eenvoudig geld te besparen, zonder dat het een negatief stempel op “de mooiste dag van je leven” drukt. Het belangrijkste is vooraf te bepalen wat je uit kunt geven, wat je uit wilt geven en zorg dat je dat geld ook echt hèbt! Voor €15.000,- kom je een heel eind, maar het kan voor veel meer en gelukkig ook voor veel minder.
Neem de gastenlijst: heb je veel vage kennissen die je alleen uitnodigt omdat je anderen hebt uitgenodigd, dan is dat een categorie waarin je gemakkelijk kunt schrappen. Bij familie ligt dit vaak gevoeliger, dus daar moet je voorzichtig zijn. Schrappen levert druk-, porto- en receptiekosten op, maar je mist een envelopje.

De ringen die je aanschaft, moet je beiden wel mooi vinden, maar met een beetje moeite is beslist iets te vinden wat binnen een beperkt budget valt. Zelf iets bedenken op basis van bestaande modellen hoeft niet tot hogere kosten te leiden. Shoppen loont, zeker in economisch moeilijke perioden. Dat geldt ook voor de trouwlocatie, zeker buiten het “hoogseizoen” van voorjaar en zomer. Wat voor de trouwlocatie geldt, gaat ook op voor de plaats waar je gaat feesten. Buiten de meest gewilde maanden en op de minder gewilde dagen, kun je vaak afdingen op de prijzen. Let er dan zeker op of je ook krijgt wat je wilt en wat je hebt afgesproken.

Een kwestie van persoonlijke smaak is de aanschaf van een trouwjurk. Als de jurk je doet stralen dan maakt het niet uit dat het model van vorig jaar is, als je daarmee misschien de helft op de aanschaf bespaart. Want het aankleden van een bruidspaar houdt echt niet op bij de jurk en het kostuum alleen. Denk aan haaraccessoires, panty’s, schoenen voor haar en strop- of vlinderdas, sokken, manchetknopen voor hem. Deze kosten kun je gemakkelijk vergeten bij het samenstellen van je begroting, wel zijn het posten waarop je flink kunt bezuinigen door niet klakkeloos te kopen wat voorhanden ligt.

Drukwerk zorgt weer voor andere kosten die je wel eens flink tegen kunnen vallen. Wat dacht je van portokosten voor extra zware kaarten? Laat je ook kaartjes drukken om iedere gast te bedanken of maak je zelf een leuke gadget om na afloop uit te delen? Zelf iets maken, is ook een optie voor het gastenboek, daarvan zijn genoeg voorbeelden te vinden.

Wat zet je je gasten voor? Komen gasten van ver, dan kun je ze niet met een bitterbal naar huis sturen, dus moet je rekening houden met kosten voor een diner of buffet (zo’n €10 pp goedkoper), bovenop de kosten voor de receptie. Kies je voor een lunch/-buffet, dan kun je nog wat meer besparen. Ook het tijdstip waarop je de feestelijkheden laat eindigen heeft invloed op de kosten van het feest.

O, als je niet als vrek bekend wil staan, geef dan een passend cadeautje of een fooi aan degenen die voor je in de weer zijn geweest om er mooie dag van te maken.