Teruggaan in inkomen, wat nu?

En dat is de vraag die vele mensen in het achterhoofd houden tijdens periodes zoals deze. Het is nou eenmaal zo dat er regelmatig functies sneuvelen die plaats maken voor (goedkopere) of in heel veel gevallen zelfs geen nieuwe werkkrachten. En wat dan? Dan ga je ineens terug in inkomen, en dan zit je met hoge huur, hypotheek, auto of andere hoge vaste lasten.

Maar gelukkig, er is hoop. Zo kun je besparen op boodschappen, maar ook die dure auto of hoge huur. Waarom ik dit artikel schrijf? Omdat het mezelf is overkomen. Van een netto maandsalaris van 3500 euro naar 1600 euro per maand. Maar, 1600 euro per maand is ook best veel, toch? Natuurlijk, je kan er van leven, maar als je anders gewend bent kan het een behoorlijke doodsteek zijn: daarom deze uitleg!

Boodschappen

Boodschappen, maar daar geef je toch helemaal niet veel aan uit? Dat zou je zeggen, toch? Maar bekijk je rekeningafschriften er maar eens op na! Dat valt je vaak heel vies tegen, zo kwam ik er achter dat we met twee personen bijna 600 euro per maand uitgaven aan boodschappen. Totaal overbodig! Geen besef van geld, en gewoon pakken waar je zin in hebt zonder naar de prijs te kijken. Dit was mijn gewoonte, fles Coca Cola, paar bakjes Ben&Jerry ijs, duurste chips.. Zonde geld! Zoek een goedkopere supermarkt op, zoals de Lidl, en zie dat je op alleen een brood al van dezelfde kwaliteit al ruim een euro (!!!) kan besparen.

Huur / hypotheek

Een hypotheek is helaas een lastig verhaal, deze kosten zullen niet snel lager gaan liggen. Maar aan je huur kun je wel degelijk wat doen als je te duur woont! Ik heb mijn penthouse van 925 euro per maand vaarwel gezegd voor een huisje van 600 euro per maand, tel uit je winst!

Auto

De makkelijkste oplossing om in 1 klap van je hoge autolasten af te komen is de auto per direct, eventueel onder de prijs, de deur uit te doen en de fiets te pakken. Mijn Jaguar is de deur uitgegaan voor een fractie van de prijs waarvoor ik hem kocht, maar inclusief benzine, verzekering en wegenbelasting scheelt het me nu wel 500 euro per maand, en zo veel reed ik niet eens! Heb je echt een auto nodig? Kies dan voor een goedkope auto die laag in gebruik is, bijvoorbeeld een Toyota Aygo / C1.

Abonnementen

Lid van de Voetbal International, Videoclub, of sportvereniging waar je toch nooit heengaat? Zeg het op! Alle kleine beetjes helpen, en het scheelt vaak toch al enkele tientjes per maand!

Kleding

Natuurlijk is kleding van een primair belang, maar dure merkkleding zeker niet! Als je kleding te kort komt kun je iets nieuws kopen, maar wandel ook eens de C&A binnen!

Overbodige luxe

Dure sierraden, zonnebrillen e.d. zijn niet nodig! En als je het even niet kan permitteren, blijf er af!

Voor andere vragen over besparen, kun je ook een bezoekje brengen aan hoewatwaarom.nl.