Teveel betaald?

Als je nou pas de sleutel van je koopwoning hebt gekregen, dan heb je misschien wel teveel betaald. Immers, de overdrachtsbelasting is verlaagd van 6% naar 2% tot 1 juli 2012. Die maatregel geldt met terugwerkende kracht tot 15 juni 2011, dus wie op of na 15 junibij de notaris is geweest voor een woningoverdracht moet actie ondernemen. Je krijgt je geld niet vanzelf terug…

Wat moet je doen? Heel simpel: bellen met de notaris. Als die heel klantgericht is krijg je vanzelf bericht, maar daar zou ik niet op wachten. In de telefoon klimmen, want de notaris kan bij de Belastingdienst aankloppen om die teveel betaalde overdrachtsbelasting terug te vorderen. Na toekenning van de claim wordt het geld dan overgemaakt naar de notaris en daarna naar jou.

Let alleen wel even goed op, wat je met het geld gaat doen. Als het afkomstig is uit een hypotheek, kan deze terugbetaling fiscale gevolgen hebben. Tenminste, als je het terugontvangen bedrag niet in je huis steekt. Gebruik je het om je woning te verbeteren – dan is er geen probleem. Maar ga er geen apparatuur of meubels van aankopen, of welke andere aanschaf dan ook die niets aan je woning bijdraagt. Dan wordt dat bedrag in je hypotheek namelijk ‘consumptief’: fiscaal komt het in box 3 terecht. Dat heeft tot gevolg dat de hypotheekrente over dat bedrag niet fiscaal aftrekbaar is. Dikke kans dat de fiscus hier goed op gaat letten: daar is immers bekend dat jij dat bedrag onverwacht hebt teruggekregen. Bonnen van investeringen in je huis bewaren dus en anders… beter direct aflossen op je hypotheek.