Tips: hoe bespaar je op je belkosten in het buitenland?

Veel reizigers gebruiken hun mobiele telefoon en of smartphone zelden in het buitenland. Zonde, want het is toch juist handig om ook in het buitenland in contact te blijven met het thuisfront of om de hotspots van je vakantielocatie te vinden!

Vergelijksimonly heeft onderzoek verricht naar de tarieven voor bellen, sms’en en internet vanuit het buiteland. Concluderend stellen zij dat het duidelijk is dat de verschillen op het gebied van internationaal bellen en sms’en niet zo heel groot zijn. T-Mobile is met bellen het goedkoopste buiten de Europese Unie, alhoewel de verschillen nog beperkt zijn.Voor sms’en geldt een soortgelijk beeld, de prijzen liggen dicht bij elkaar. Typisch is dat bij dataroaming er sterk uiteenlopende tarieven zijn, op dat vlak is het dus van groot belang om bij de juiste provider te zitten. Verschillende providers hebben interessante bundels om de kosten in het buitenland in de hand te houden, check deze goed alvorens je op reis gaat.
Hoewel recent door de EU is besloten dat vanaf 15 december 2015 dezelfde tarieven voor mobiel internet gelden als in het eigen land, hebben we sowieso tot die tijd nog te maken met de hoge roamingtarieven.

4G

Klanten van KPN, Hi, Vodafone en T-Mobile met een smartphone met het nieuwe 4G netwerk kunnen hiervan nu ook in het buitenland gebruikmaken. Als KPN of Hi klant betaal je hiervoor wel een extra bedrag maand. Ondanks dat Vodafone dezelfde prijs voor 3G als voor 4G rekent, kunnen de kosten in het buitenland oplopen doordat het internet sneller is, en het verbruik omhoog schiet. Bij T-Mobile is nog niets bekend over de kosten voor het 4G netwerk.

Conclusie? Buiten de Europese Unie zijn losse MB’s bij alle providers erg prijzig. Vodafone is dan het meest aantrekkelijk met een uitgebreide set voordeellanden. Ook voor buitenlandbundels kan je beter voor Vodafone kiezen, deze provider heeft namelijk een flexibele dagbundel die alle facetten van mobiel gebruik dekt.

Handige checklist:
– Check eerst de reisbundels en tarieven van het desbetreffende vakantieland! Sluit dan een vakantiebundel af, zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
– Probeer liever te sms’en dan bellen. Wil je toch bellen, laat anderen jou dan bellen en schakel je voicemail uit.
– Het gebruik van mobiel internet en mms kost in het buitenland veel geld, zet dataroaming dus standaard uit. Schakel dataroaming alleen in als je er actief gebruik van maakt want hiermee voorkom je kosten van dataverbruik op de achtergrond.