Veiligheid en gezondheid in de tuin

Tuinieren is niet direct een onderwerp waar men aan denkt tijdens het winterseizoen. Het buitenleven staat echter al sneller voor de deur dan we denken. Speciale aandacht tijdens tuinieren en buitenleven verdiend uit te gaan naar veiligheid. Jaarlijks vinden in de tuin vele kleine en grotere ongelukken plaats die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Met een beetje oplettendheid en aandacht voor tuingereedschap wordt het bewustzijn van veiligheid verder vergroot. Vooral met zwaarder gereedschap zoals kettingzagen en hakselaars moet uiterst zorgvuldig worden omgegaan. Wanneer er met een kettingzaag een ongeluk gebeurt zijn de gevolgen vaak desastreus.

Niet alleen het werken met tuingereedschap kan zorgen voor gevaarlijke situaties, ook tijdens het buitenleven vinden vaak (kleinere) ongelukken plaats. Hierbij zijn vaak onschuldige kinderen slachtoffer van het verkeerd gebruik van een barbecue of buitenkeuken. Houd kinderen en dieren altijd op afstand van tuingereedschap en barbecues. Zij maken vaak onverwachte bewegingen die kunnen leiden tot onplezierige situaties. Op deze sectie over barbecues vind u meer informatie over het veilig omgaan met barbecues en buitenkeukens. Ook nuttige informatie die u helpt om heerlijk en gezonde gerechten te maken op de barbecue en de buitenkeuken zijn hier aanwezig. Voor ieder wat wils, van vegetarisch tot vis en vlees recepten voor op de buitenkeuken of barbecue.

Dat een veiligere situatie in de tuin bijdraagt aan uw portemonnee is wellicht niet iets waar u direct bij stil had gestaan. Vaak vinden ongelukjes plaatsen tijdens het weekend of de avonduren. Dat valt dikwijls niet binnen de reguliere werktijden van doktoren en tandartsen. In veel gemeenten is wel een vervangend arts aanwezig, waar u vaak uw eigen risico voor aan moet spreken. Bovendien wordt er een fors tarief gerekend die zomaar het dubbele kan zijn dan tijdens reguliere werktijden. Door meer bewustzijn te krijgen tijdens ontspannen barbecue feestjes of tuinonderhoud voor  veiligheid kan u veel geld besparen.