Verhuizen en overstappen met je vaste lasten

Een verhuizing is een goede gelegenheid om weer eens je vaste lasten onder de loep te nemen. Misschien lonken de hoge welkomstpremies van energieleveranciers. Of vraag je je af of je huidige internetaanbieder wel op het nieuwe adres levert. En zou de premie van je autoverzekering nog omhoog gaan? We geven enkele tips zodat je weet wat je mogelijkheden zijn om over te stappen.

Energieleverancier meeverhuizen of niet?
Energiecontracten staan op naam niet op adres. Als je een vast energiecontract hebt is een verhuizing dus geen geldige reden om het contract boetevrij op te zeggen. Als je het contract verbreekt en op het nieuwe adres een nieuwe leverancier kiest, betaal je een opzegvergoeding aan je huidige leverancier. Bij een vast energiecontract is verhuizen dus voordeliger. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je wel eenvoudig verhuizen en overstappen tegelijk. Het is dan wel nodig om zelf je huidige energieleverancier op te zeggen. Bij een verhuizing kun je helaas geen gebruik maken van de overstapservice. Vergeet niet een nieuwe voordelige energieleverancier te kiezen op je nieuwe adres.

Levert je internetaanbieder op je nieuwe adres?
Als je een contract voor internet, tv en bellen afsluit, is dit vaak voor 1 a 2 jaar. Na de einddatum gaat het contract automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd, met een maand opzegtermijn. In de periode van het vaste contract kun je het niet zomaar stopzetten als je gaat verhuizen. Verhuis het abonnement dan beter mee naar het nieuwe adres. Is dit niet mogelijk omdat je nieuwe provider niet op je nieuwe adres levert? Informeer dan of en onder welke voorwaarden je het contract tussentijds kunt stopzetten. Vaak wil de provider een bewijs zien van inschrijving op het nieuwe adres.
Heb je een contract voor onbepaalde tijd? En wil je op je nieuwe adres een nieuwe provider? Wees er dan op tijd bij en zeg uiterlijk 1 maand van tevoren je contract bij je huidige leverancier op. Verhuis je je provider liever mee naar je nieuwe adres? Kijk dan wanneer je de verhuizing uiterlijk moet doorgeven. Deze termijn varieert van 2 weken tot 1 maand.

Je autoverzekering
Als je van het platteland naar de stad verhuist, kan het zomaar zo zijn dat de premie van je autoverzekering flink omhoog gaat. Dit komt omdat in de stad het risico op schade groter is. Zelfs als je binnen een stad verhuist, kan je premie flink wijzigen. Sommige verzekeraars kijken zelfs op straatniveau/postcodeniveau hoeveel schades er zijn en nemen dit mee in de berekening van de premie. Geef je verhuizing bijtijds door aan de verzekeraar.

Je woonverzekeringen
Let er verder op of de waarde van je inboedel niet sterk toeneemt of afneemt. Als je bijvoorbeeld nieuwe meubels koopt. Ook de premie van je opstalverzekering kan wijzigen na een verhuizing. Bijvoorbeeld als de dakbedekking in je nieuwe huis brandveiliger is. Geef bijtijds je verhuizing door aan de verzekeraar.

Overstappen van verzekeraar
Blijkt dat na de verhuizing je duurder uit bent voor je verzekeringen? Dan kun je altijd nog eens op je gemak verzekeringen vergelijken. Kijk wel altijd na of je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Dit contract kun je opzeggen met 1 maand opzegtermijn. Heb je nog een contract met een einddatum lopen? Dan moet je nog even geduld hebben met verzekeraars vergelijken. Overigens is een overstapservice bij verzekeraars nog vrij zeldzaam. Je moet zelf je huidige verzekeraar opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten.