Vijf (be)spaartips

De tijden dat je een mooie rente op je spaarrekening ontving zijn helaas voorbij. Het sparen is daardoor minder voor de hand liggend. Misschien toch eens een koophuis? In dit artikel vijf tips zodat je slim kan omgaan met geld.

1) Maak inkomsten en uitgaven inzichtelijk

Plan elke week of maand een moment om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Je houdt dan het overzicht: hoeveel wordt nog afgeschreven en hoeveel blijft er over om te sparen? Zet het geld dat overblijft op een spaarrekening, want op een betaalrekening krijg je nog altijd meer rente. Stel voor jezelf een spaardoel zodat je per maand een vast streefbedrag hebt. Zo zorg je ervoor dat je spaarrekening blijft groeien.

2) Zet besparingen om in sparen

Doordat je het overzicht over je inkomsten en uitgaven hebt vallen onnodige uitgaven sneller op. Dit werkt extra besparen in de hand. Wat je overhoudt gaat natuurlijk direct naar de spaarrekening.

3) Start met doelsparen

Het sparen voor een bepaald doel is leuker om te doen: je weet waar je naartoe werkt. Stel een automatische overschrijving in naar een (aparte) spaarrekening en zie het doel dichterbij komen! Door een vast bedrag per maand over te maken kan je direct zien wanneer de nieuwe auto of telefoon behaald is. Kijk voor meer informatie over doelsparen op de website van MoneYou.

4) Zet de rente vast in een deposito

Als je je geld voor een langere periode niet nodig hebt, is de rente op een deposito hoger. Eenmaal ingelegd is het geld meestal niet vrij op te nemen, een buffer naast de deposito is daarom gewenst. In de tijd dat de deposito loopt (minimaal 6 maanden), staat de rente vast en heb je dus geen last van de dalende rente!

5) Spaar met je telefoon

Met je smartphone kan je waar dan ook en wanneer dan ook je saldo in de gaten houden via een app (bijvoorbeeld van MoneYou). Zo kan je bijvoorbeeld zien of de spaarrente is bijgeschreven en de groei van de rekening in de gaten houden. Dit geeft een extra stimulans om door te gaan met het (be)sparen!