goud

Waar moet je aan denken bij het verkopen van edelmetalen?

Wanneer je even wat krap bij kas zit, kan het interessant zijn om je zolder eens af te struinen. Misschien vind je er nog oude sieraden, waarvan je het bestaan eigenlijk al een beetje vergeten was. Als je er geen emotionele waarde aan hecht, kun je die sieraden verkopen en met de opbrengst daarvan je financiële tekort compenseren. Denk er wel altijd goed over na, zodat je achteraf geen spijt krijgt van je keuze. Eenmaal verkocht is er immers geen weg meer terug. Ga je oud goud verkopen, besef dan wel dat je niet bij elke inkoper dezelfde prijs zult krijgen. Het televisieprogramma Kassa ontdekte zelfs dat er enorme verschillen zijn tussen de verschillende biedingen van opkopers. Check dus altijd eerst of je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf. Dit kun je onder meer doen door reviews van het bedrijf te bekijken.

Verwijder zelf de edelstenen

Heb je een gouden ring met een edelsteentje erin? Probeer dan zelf of het lukt om die twee van elkaar te scheiden. De inkoper zal immers de ring op de weegschaal moeten leggen om het gewicht te bepalen. Als er een steentje inzit, zal het gewicht daarvan geschat moeten worden om het werkelijke gewicht van de ring te kunnen schatten. Hoe zuiverder de weging gedaan kan worden, hoe beter dat is voor het bepalen van de prijs van het goud.

Pas op bij oude munten

Als je ergens nog een gouden tientje hebt liggen, kan dat flink wat geld opleveren. Let er dan op dat zo’n munt een verzamelwaarde heeft die doorgaans veel hoger ligt dan de feitelijke waarde van het edelmetaal. Voor het bepalen van de waarde gouden tientje geldt namelijk dat die sterk afhankelijk is van de vraag hoeveel van deze munten er geslagen zijn. Het hangt dus ook sterk samen met het jaartal dat op de munt staat.

Ken de koers

Verdiep je in de goudkoers op het moment van verkoop. Besef daarbij wel dat je nooit zo veel geld zult krijgen voor je goud als je ervoor zou moeten neerleggen bij aankoop. Dat is logisch, want de inkoper wil er zelf ook nog iets aan verdienen. Bovendien zal hij het goud moeten aanbieden bij een smelter en daarmee zijn ook kosten gemoeid. Wees in elk geval alert wanneer de inkoper je meldt dat de koersen toevallig net gedaald zijn.