Waarom Domburg?

Wil je eropuit, maar weet je niet precies waar je beginnen moet met zoeken? Dan hebben wij nog wel een goede tip voor jullie! In ons mooie kikkerlandje zijn nog tal van prachtige plekken om te ontdekken. Misschien heb je er nog niet aan gedacht, maar Zeeland is een van de meest bekende vakantiebestemming van de Duitsers en de Belgen. Ondanks dat er ook wel Nederlandse toeristen komen, is Zeeland nog niet echt ontdekt door de menigte. Stranden zijn vaak niet overvol zoals je dat gewent bent in Scheveningen, Noordwijk en Bloemendaal. Heerlijkehuisjes heeft voor je een mooie badplaats uitgelicht. Lees hier verder:

Domburg

In de provincie Zeeland, valt onder de gemeente Veere de badplaats Domburg. De stad ligt aan de Nederlandse Noordzeekust en is de op twee na oudste badplaats van het land. De oudste badplaats is namelijk Scheveningen. Dat het een stad is ligt niet aan het volume inwoners. Met ruim 1600 inwoners zou het meer weg hebben van een dorpje aan zee. In 1223 werden stadsrechten verleend door de Hollandsche Graaf Floris de vierde en de burggraaf van Zeeland Dirck van Voorne.

Heilzame zeebadplaats Domburg

In Zeeland kun je twee heilzame zeebadplaatsen vinden. Naast Domburg is ook Cadzand-Bad gekenmerkt als Heilzame zeebadplaats. Maar wat is een heilzame zeebadplaats nu precies? Hiervoor moeten we eigenlijk een hele tijd terug in de geschiedenis. Vroeger, in de Romeinse tijd, waren deze zeebadplaatsen aangemerkt als kuuroord voor de rijken. Dat blijkt uit vele opgravingen waarin resten van thermen gevonden zijn door archeologen. Vele jaren later heeft Dr. Mezger, grondlegger van moderne Fysiotherapie, in de 19e eeuw een praktijk geopend in Domburg. Dankzij zijn goede naam en bekendheid, kwamen veel hooggeplaatste functionarissen, maar ook leden van koningshuizen uit o.a. de keizerin van Oostenrijk, Frankrijk en de koningin van Roemenië op af.

De erkenning

De erkenning is een predicaat: “Heilzame zeebadplaats”. Dit predicaat wordt uitgegeven door het European Spas Association (ESPA). Om dit predicaat te mogen dragen moet je als kustplaats voldoen aan een tiental eisen, de Thalassocriteria. Een van de criteria is een heilzame werking van het zeewater, klimaat en verklaring van heilzame bodemproducten. Waar het met name om draait is dat:

 • Er heilzaam thermaal water of andere natuurlijke basisstoffen aanwezig zijn;
 • Er groenvoorziening is, gezonde lucht en omgeving de overhand hebben;
 • Een kuurarts medische verrichtingen kan geven met de aanwezigheid van ontspanningsfaciliteiten zoals een kuurpark of openlucht theater.

Voor een volledig overzicht van de criteria kun je kijken op de website van de ESPA.

Wat doet dit keurmerk met Domburg?

Het keurmerk geeft een kwaliteitsgarantie dat de omgeving gezond is. Dankzij dit strenge, maar mooie keurmerk trekt Domburg internationaal veel toerisme aan. Binnen Nederland is deze organisatie nog relatief onbekend, maar bij landen als Frankrijk, Duitsland, Portugal en Oostenrijk niet. Met name Duitse en Oostenrijkse toeristen komen in de zomer graag naar het kuuroord Domburg toe. Jaarlijks stromen de stranden van Domburg vol. Kortom, ze hopen dat een bezoek aan de natuur en de kust van Domburg bijdraagt aan de vitaliteit.

Wat is er in Domburg te doen?

Naast dat Domburg het prachtige certificaat heeft als heilzame zeebadplaats, betekent het ook voor andere toeristen veel. Het prachtige strand trekt ook Nederlanders aan. De brede, schone en veilige stranden worden jaarlijks beloond en benoemd in het nieuws. Daarnaast biedt de stad en omgeving ook leuke dagjes uit aan zoals:

 • SPA in Domburg bezoeken;
 • Dorpenroute fietsen;
 • Surfen en surflessen nemen;
 • Wandelen door de duinen en het bos;
 • SUP’en (Stand Up Peddelen) in de branding.

Wil je liever cultuur of bezienswaardigheden ontdekken? Dat kan ook! Denk aan

 • Werken van Piet Mondriaan bekijken in Museum Marie Tak van Poortvliet;
 • Natuurpark De Manteling nabij Domburg;
 • Middeleeuws kasteel Westhove;
 • De Deltawerken;
 • Oosterscheldekering.

Overnachting deals in Domburg

Om Domburg en de omgeving te ontdekken is een dagje snel te kort. Ook kan de reisafstand vanuit noordelijker gelegen provincie ook een boosdoener zijn om er een dagje op uit te gaan. Combineer daarom een bezoek aan deze prachtige heilzame omgeving met een overnachting of juist een langer verblijf. Voor een overzicht van bijvoorbeeld vakantiehuizen in Zeeland kun je terecht op de website van heerlijkehuisjes voor de mooiste deals en bespaar op uw overnachting. Je kunt kiezen voor heerlijke vakantiehuizen van particuliere vakantiehuiseigenaren of voor een prachtig vakantiepark in de omgeving.