Facturen boekhouding

Waarom kiezen voor online facturatie software?

Of je het nou leuk vindt of niet, als ondernemer ontkom je niet aan het bijhouden van je administratie. Een factuur sturen is natuurlijk wel leuk, maar het kan nog leuker worden als het nauwelijks tijd in beslag neemt. Gelukkig zijn er (gratis) online facturatieprogramma’s die handig zijn voor het digitaal versturen van facturen. Daarmee bespaar je niet alleen een hoop tijd, maar verklein je ook de kans op administratiefouten. In dit artikel benoemen we de voordelen van online factureren, maar ook bij welke facturatieprogramma je het best terecht kunt.

Wat zijn de voordelen van online factureren?

 1. Bespaar tijd
  Door te kiezen voor een online facturatieprogramma bespaar je niet alleen tijd, maar weet je ook zeker dat je niet achterloopt op de laatste ontwikkelingen. Online factureren is namelijk helemaal van deze tijd en de nieuwe standaard. Steeds meer bedrijven verkiezen elektronisch verstuurde facturen boven facturen die per post worden verstuurd.
 2. Voordeliger en beter voor het milieu
  Naast dat een digitale factuur dezelfde officiële status heeft als een factuur die per post wordt verstuurd, ben je ook nog een stuk voordeliger uit. Je hoeft namelijk geen papier meer aan te schaffen en ook geen postzegels in te slaan. Dat is goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Doordat er geen transportkilometers meer worden afgelegd, resulteert dit in een lagere CO2-uitstoot. Hierdoor wordt het milieu minder belast.
 3. Maak minder fouten
  Als je kiest voor een online factuur, is de kans op tikfouten veel kleiner. Je kunt namelijk een klantenbestand uploaden waardoor invoerfouten tot het verleden behoort. Verstuur je periodiek facturen? Dan kun je de volgende keer met één druk op de knop een nieuwe factuur aanmaken met de door jou ingestelde factuur lay-out. Je kunt bij sommige aanbieders zelfs een instelling aanmaken dat er op vaste momenten een factuur wordt verzonden. Daarnaast ben je met een facturatieprogramma verzekerd van een factuur die is opgesteld volgens de factuurvereisten.
 4. Je ontvangt sneller je geld
  Last but not least. Digitale facturen worden sneller betaald. Dat is ook makkelijk te verklaren, want klanten ontvangen een digitale factuur veel sneller dan een per post verzonden factuur. Een handmatige verwerking is vaak niet meer nodig, want de meeste bedrijven gebruiken een administratiesoftware. Dat kan de betalingstermijn in veel gevallen zelfs met 7 dagen verkorten!

Welke facturatieprogramma moet ik kiezen?

We hebben inmiddels genoeg voordelen opgenoemd waarom overstappen naar een online facturatieprogramma de moeite waard is, maar bij welke aanbieder kun je het best terecht? Gelukkig kunnen we alvast verklappen dat er meerdere aanbieders zijn die een gratis facturatieprogramma hebben. Dat maakt het wel heel verleidelijk om een factuur maken gratis, of het in ieder geval een keer uit te testen. Neem als voorbeeld Romslomp. Zij ondersteunen je stap voor stap bij het facturatieproces en hebben zelfs een handige instructievideo die je direct op weg helpt bij het inrichten van jouw account. Zo kun je gratis en onbeperkt facturen maken, verstuur je een professionele factuur met je eigen logo en kun je facturen als PDF downloaden. Wil je het complete pakket en ook een online boekhoudprogramma waardoor de btw-aangifte een eitje wordt? Dan kun je het gratis account upgraden naar een betaald account voor €15,- per maand.