Wanneer kan je beter een diesel auto nemen?

Voor veel mensen zijn de kosten van de auto toch een een flinke hap uit het huishoudboekje; de autoverzekering, afschrijving, onderhoud en natuurlijk de brandstof. Het telt allemaal op en kost altijd meer geld dan je eigenlijk zou willen. Natuurlijk zijn er hier al veel manieren beschreven om bijvoorbeeld te besparen op je autoverzekering, dat zit inmiddels wel goed. Maar wanneer kan je nou beter een diesel auto nemen als je nu een bezine hebt?

Eigenlijk is de berekening vrij simpel te maken. Dit begint bij het maken van een schatting hoeveel kilometer je op jaar basis maakt. Weet je dit niet precies? Kijk dan een in de boekjes van de auto, veel autobedrijven zetten hier in bij hoeveel kilometer de auto de laatste beurd heeft gehad, zo krijg je een indicatie. Het kan ook helpen om de vaste kilometers (bijv. woon-werk verkeerd) uit te rekenen en daar een percentage bij op te tellen.

Vervolgens ga je na hoeveel euro je uit geeft aan brandstof per jaar aan brandstof. Bekijk eerst wat het gemiddelde verbruik van jou en jouw auto is. Het verbruik hangt af van jou als persoon, denk hierbij aan rijstijl maar ook of je bijvoorbeeld veel op de snelweg rijdt, op internet kan je wel een indicatie krijgen. Deel het aantal kilometers dat je rijdt per jaar door het verbruik. Stel je rijdt per jaar 30.000 kilometer en je auto rijdt 1 op 15 zal je per jaar ongeveer 2.000 liter brandstof moeten kopen. Doe dit maar de gemiddelde prijs van de brandstof en je weet wat je aan brandstof uit geeft.

Vervolgens tel je op wat je uit geeft aan wegenbelasting. Dit tel je bij het bedrag van de brandstof op. Hierdoor weet je wat je uit geeft aan brandstof en wegenbelasting. Kijk vervolgens wat de diesel variant van jou auto kost en doe hiervoor hetzelfde als je voor je eigen auto hebt gedaan. Hierdoor weet je wat je uit geeft mocht je een diesel auto kopen. Dit geeft je een goed beeld om een keuze te maken. Je hoeft trouwens niet percé een nieuwe diesel te kopen, je kan bijvoorbeeld ook op zoek gaan naar tweedehands diesel auto.