evenement

Wat betekenen de testen rondom coronaproof evenementen voor ons?

Sponsoren regelen, vrijwilligers werven en een macbook huren bij Flexitrent.com voor de inschrijvingen van een event, het lijkt allemaal al zo lang geleden. Maar is er dan nu eindelijk licht aan het einde van deze duistere tunnel? Afgelopen maand was het eerste event dat meedeed aan een proef naar de voorwaarden van een veilig event in de toekomst. Er kwamen 500 bezoekers samen voor een zakelijk congres. Deze moesten bij binnenkomst een negatieve PCR-coronatest laten zien en moesten zich na vijf dagen opnieuw laten testen. Maar wat betekent deze proef voor ons?

Wat is een coronaproof event?

Een coronaproof event is een event dat zich aan de huidige maatregelen houdt. Toch maken de zware beperkingen als 1,5 meter en een maximale groepsgrootte het bijna onmogelijk om nog een evenement te organiseren. Dit heeft grote gevolgen voor de evenementenindustrie en de creatieve sector. De proef met testevenement moet laten zien hoe deze beperkingen kunnen worden vervangen door gerichte, slimme maatregelen die het besmettingsrisico ook laag houden.

Daarnaast maakt het onderzoek inzichtelijk wat de besmettingsrisico’s per soort event zijn en hoe mensen zich op verschillende evenementen gedragen. In de routekaart met maatregelen, hoe deze nu is, worden evenementen hetzelfde behandeld. Dit terwijl er waarschijnlijk een groot verschil is tussen de soorten evenementen.

Zorgt deze proof voor evenementen in de toekomst?

Tijdens de proefevenementen wordt er gekeken naar welke maatregelen een eventorganisatie het beste kan inzetten wanneer deze in de toekomst weer evenement wilt organiseren. Verwacht wordt dat dit voor verschillende soorten events andere maatregelen zullen zijn. Ook wel logisch als je bedenkt dat bij een muziekfestival normaal veel mensen dansen en bewegen en bij een congres voornamelijk veel bezoekers zitten en luisteren. Wat de maatregelen per event zullen zijn, zal na de proef in een advies worden gezet. De regering moet uiteindelijk beslissen of dit de nieuwe standaard rondom evenementen gaat worden.

Wij zijn erg benieuwd of deze proef inzicht gaat geven in de toekomst van de evenementen en zo ja wat de nieuwe maatregelen dan zijn. Jij toch ook?