Welke kosten maakt u bij het kopen van een huis?

Het is op dit moment voor starters erg interessant om een huis te kopen vanwege de lage huizenprijzen. Maar welke kosten moeten er gemaakt worden bij het kopen van een huis? En welke kosten zijn aftrekbare kosten?

Kosten bij de aankoop van het huis
De kosten bij het kopen van een bestaand huis zijn niet-aftrekbare kosten.
Er moet een transportakte opgesteld worden door de notaris. Ook moet er twee procent overdrachtsbelasting betaald worden. Daarnaast is het slim om een bouwkundige keurig uit te voeren. Je hebt dan duidelijkheid over de kosten voor (achterstallig) onderhoud van het huis. Verder zijn er nog kosten voor een bankgarantie, makelaarscourtage en kosten van roerende goederen.Wanneer u een nieuwbouwhuis koopt en bouwrente heeft betaald over de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst, kunt u deze kosten aftrekken. Ook kunt u mogelijk de kosten aftrekken voor het afsluiten van een nieuwbouwdepot of een verbouwingsdepot.

Kosten voor de hypotheek
De kosten voor het verkrijgen van een hypotheek kunt u aftrekken. Denk hierbij aan advies- en bemiddelingskosten, opstellen van de hypotheekakte door de notaris, taxatiekosten (bestaande bouw), aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie, rente en kosten van een eventueel overbruggingskrediet en bereidstellingsprovisie.

U kunt de betaalde rente van uw hypotheek of leningen aftrekken voor de aankoop van uw woning. Ook kunt u de rente aftrekken voor de afkoop van rechten van erfpacht, opstal (het recht om iets op de grond te bouwen) of beklemming (een eeuwigdurend recht op het gebruik van grond van iemand anders).

Kosten aan het huis
Wanneer u een huis koopt kunnen de kosten aan het huis erg variëren. Deze kosten kunt u niet aftrekken. Wanneer u geen spaargeld hebt of geld kunt lenen, is het slim om een huis te kopen wat ‘af’ is. Maar meestal maakt men kosten voor: verbouwen, eventueel achterstallig onderhoud, schilderen/ behangen, tuinaanleg, erfafscheiding of bestrating, aansluiten energie en telefoon, verhuizen en inrichting. Bent u in het bezit van een rijksmonument? Dan mag u de kosten aftrekken voor het vervangen en repareren van onderdelen van uw rijksmonumentenpand.