Zie het licht in je portemonnee!

De energierekening is in veel huishoudens fors. Als je aangeeft dat erop bespaard kan worden, vinden veel mensen het een enorm gedoe. Natuurlijk kan de rekening lager, maar elke maatregel die je neemt levert per stuk maar zo weinig op. Voor veel maatregelen om de energierekening te verlagen moet je bovendien investeren. Dat is een stap die velen toch niet zetten, als het om besparen gaat.

Neem nou LED-lampen. Dat is het nieuwste op het gebied van energiebesparende verlichting. Het scheelt enorm in het energieverbruik. In de berekening van de besparing wordt de aanschaf van de LED-lampen natuurlijk verrekend. Reken maar eens na wat het je scheelt. Alleen maar door een paar lampen te vervangen!

LED-lampen zijn er met grote en kleine fittingen. Er zijn gewone lampen, maar ook spots en kaarsen. En wie zijn licht voor de sfeer wil dimmen – ze zijn er ook dimbaar. Geen flame, zoals ik die graag gebruik, maar wel naast gewoon helder (koel) wit in warmere varianten: Warm wit en Extra warm wit.

Het vervangen van je gewone gloeilampen door LED-lampen is een eenmalige actie. Je hoeft er verder in je dagelijks leven niets voor te doen of te laten. Dat is met veel energiebesparende maatregelen anders, daarvoor moet je verandering aanbrengen in je gewoonten. Dat is hier niet aan de orde. Alhoewel het natuurlijk nog steeds beter is om de lampen in huis alleen maar te laten branden in ruimtes waar mensen zijn. Anders is het óók met LED energieverspilling.

LED-verlichting is goed voor het milieu, want je gebruikt minder stroom. En zéker goed voor je portemonnee! Je moet dus alleen even over de drempel van de aanschaf heen. LED-lampen schijnen veel en veel langer mee te gaan dan gloeilampen, maar ook dan spaarlampen.

Wat is nou de beste strategie in het vervangen? Ergens vind je het misschien ook wel zonde om een gloeilamp die nog goed is, weg te gooien. Klinkt raar, maar kostentechnisch is het toch slimmer om in één keer al je verlichting te vervangen. Immers, met ieder uur dat er nog een gloeilamp brandt, gooi je geld weg. Maar als je dat aan het hart gaat kun je natuurlijk ook kiezen voor een stapsgewijze vervanging. Als er een gloei- of spaarlamp stuk gaat, vervang je die door een LED-lamp.

De aanschaf is best even een uitgave. Vergelijk daarom goed waar je de LED-lampen het beste kunt aanschaffen. Vooral als je een berg in één keer aankoopt is het prijsverschil die moeite snel waard.