Bespaar op verzekeringen door te vergelijken

Verzekeringen zijn dit jaar sinds de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7% naar 21% duurder geworden. Maar wie slim is kan dit compenseren door verzekeraars met elkaar te vergelijken en over te stappen. Hiermee kunt u namelijk tientallen euro’s per jaar besparen.

De eerste bespaartip: uw autoverzekering vergelijken. Ook als u al een autoverzekering heeft. Met een autoverzekering alleen al kunt u tussen de €10,- en €30,- per maand besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar. Dit kan per jaar een besparing van tussen de €120,- en €360,- opleveren.

Daarnaast geven sommige verzekeraars 3% korting als u op jaarbasis in plaats van per maand betaalt. Bij een autoverzekering kan dit al snel €20,- per jaar schelen en bij een zorgverzekering is dat gemiddeld €30-, per jaar. Nadeel is wel dat u dan in één keer een groot bedrag moet kunnen betalen.

Bij een aansprakelijkheidsverzekering zijn de verschillen in premie minder groot. Wel is het verstandig om bij deze verzekering niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Bij sommige verzekeraars betaalt u misschien een paar euro meer, maar heeft u een betere dekking en geen eigen risico. Ook bij de aansprakelijkheidsverzekering krijgt u bij sommige verzekeraars korting als u per jaar betaalt. Deze korting kan oplopen tot 5%.

Verder is het mogelijk om op uw reisverzekering is te besparen. Steeds meer Nederlanders ruilen hun doorlopende reisverzekering in voor een kortlopende polis. Toch is deze vooral aantrekkelijk voor alleenstaanden. De meeste gezinnen zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering als ze meer dan twee weken per jaar op vakantie gaan. Ook dit kan weer een paar tientjes per jaar schelen.

Tot slot is het mogelijk om flink op uw zorgverzekering te besparen. Veel Nederlanders maken bijvoorbeeld geen gebruik van de collectiviteitskorting die zij bijvoorbeeld bij hun werkgever krijgen. Het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken, want hiermee krijgt u direct korting op uw zorgverzekering. Ook met vergelijken bespaart geld. Misschien heeft u bij een andere zorgverzekeraar wel een betere dekking voor dezelfde prijs. Bent u gezond en verwacht u het komende jaar niet veel zorgkosten te maken? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw eigen risico te verhogen met een ‘vrijwillig eigen risico’. Het verplichte eigen risico kunt u in stappen van €100,- euro verhogen. In ruil hiervoor krijgt u van de zorgverzekeraar korting op uw zorgpremie.