Besparen op je zorgverzekering voor studenten

Als student heb je het niet breed. Collegeld, de huur van je kamer, studieboeken, de nodige biertjes: het kost allemaal geld. Alles waar je op kunt besparen is dan ook mooi meegenomen. Besparen op je zorgverzekering kan je tot wel 40 euro per maand opleveren. Dat zijn toch zeker 2 rondjes in de kroeg. Of een week lekker eten, in plaats van macaroni met ketchup. Maar hoe bespaar je op een slimme manier? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Surf ten eerste naar een goede verzekeringvergelijkingssite, zoals zorgverzekeringvergelijkenstudenten.nl, om te kijken wat voor jou de goedkoopste optie is. Er zijn veel verzekeraars die zich specifiek op jongeren richten. Omdat je als jongere vaak gezond hebt, ben je voordelig voor de verzekeraar. Dat betaalt zich weer terug in een lagere premie. CZdirect, Take Care Now en Zekur zijn voorbeelden van deze voordelige jongerenverzekeringen. Omdat ze allemaal onderdeel zijn van een grote, bekende verzekeringsmaatschappij weet je zeker dat je, ondanks de andere naam, toch bij een gerenommeerde maatschappij verzekerd bent.

De hoogte van je maandbedrag hangt af van de dekking die je kiest. Veel jongeren zijn oververzekerd, dat wil zeggen dat je te uitgebreid verzekerd bent voor dingen die je waarschijnlijk voorlopig niet nodig hebt. De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Kijk goed wat deze inhoudt, wellicht heb je hier wel genoeg aan en zijn aanvullende verzekeringen helemaal niet nodig.

Let wel goed op, want omdat vorig jaar veel jongeren de aanvullende verzekering schrapten, hebben verzekeraars er dit jaar voor gekozen minder zaken op te nemen in het basispakket. Hierdoor kan een aanvullende verzekering toch nodig zijn, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van fysiotherapie. Voor de tandarts moet je je ook aanvullend verzekeren. Doen of niet? Als je jong bent heb je vaak een prima gebit. Als je 1 keer per jaar op controle gaat en eigenlijk nooit een gaatje hebt, is een aanvullende verzekering niet nodig. De jaarlijkse controle kun je dan beter zelf betalen, dat bespaart je een hoop geld. Mocht je liever een volledige vrije zorgkeuze hebben dan kun je kiezen voor een restitutiepolis. Maar wat is een restitutiepolis precies? Een volledige uitleg vind je bij deze link.

Een snelle manier om te besparen op je zorgpremie, is door je eigen risico te verhogen. Standaard is het eigen risico 360 euro. Je kunt dit in stappen van 100 euro verhogen tot 860 euro per jaar. Dit betekent dat je, als je iets overkomt, 860 euro zelf moet betalen. Alles daarboven wordt verzekerd. Dit bespaart je honderden euro’s per jaar. Ga wel eerst na of het verstandig is om een hoog eigen risico te nemen.

Als je nooit naar het ziekenhuis gaat, geen of weinig medicijnen gebruikt én op ieder moment 860 euro naar je zorgverzekeraar over zou kunnen maken, is vrijwillig eigen risico iets voor jou. Je zou wellicht ook afspraken kunnen maken met je ouders over dit bedrag. Misschien kun je het van ze lenen, mocht het nodig zijn. Het is niet slim om een hoog eigen risico te nemen als je het op geen enkele manier kan betalen. Wellicht overbodig: je lening bij DUO verhogen om je eigen risico te betalen is niet zo’n heel goed idee 😉

Tot slot: vergeet ook niet om zorgtoeslag aan de vragen bij de Belastingdienst!