Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten is makkelijker dan veel consumenten denken. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld Nederlands gezin gemiddeld euro 1.600 per jaar kan besparen op de vaste lasten door producten te vergelijken. Het gaat dan met name om verzekeringen, energie- en telecomabonnementen. Maar veel consumenten doen dit toch niet. Teveel gedoe, waar moet ik beginnen, zijn veelgehoorde bezwaren.

Hoe kan het dat ondanks het grote aantal vergelijkingssites, toch nog maar weinig consumenten echt overstappen? Het vergelijken van verzekeringen en telecomabonnementen is veel uitzoekwerk. Vaak zijn de voorwaarden en dekking bij verschillende aanbieders net even anders. Daarnaast hebben veel consumenten het idee dat ze al een voordelig product hebben. Vergeten wordt dat het verstandig is om regelmatig te checken of dit inderdaad nog steeds het geval is.

U kunt vergelijken op vergelijkingssites zoals Independer en Verzekeringssite. De website BespaarWijzer probeert het op een andere manier. Via hun besparingsmodule kunnen veel producten tegelijk worden vergeleken. Daarnaast wordt, met het invullen van de huidige aanbieder, gelijk de eigen besparing per product getoond. Zo is direct duidelijk voor een consument op welke producten hij het meest kan besparen. Inmiddels zijn de eerste concrete resultaten bekend. Het blijkt dat de besparingsmogelijkheden sterk uiteenlopen per consument. Bespaart een gezin met twee kinderen gemiddeld euro 1.500 per jaar, een jong stel zonder kinderen kan maar liefst gemiddeld euro 2.500 besparen door over te stappen. Zeker in deze tijden van economische crisis is het raadzaam om nog eens goed naar uw vaste lasten te kijken.