Besparen op verzekeren

Goed verzekerd zijn is verplicht in Nederland, althans een aantal verzekeringen zijn verplicht. Daarnaast worden een groot aantal verzekering ten strengste aangeraden en kan het flink in de papieren lopen als er iets gebeurd en u niet bent verzekerd. Op Tips voor besparen hebben we al vaker geschreven over het besparen op vaste lasten, verzekeringen en uw zorgverzekering, gelukkig houden de mogelijkheden tot besparen op uw verzekeringen daar niet op.

Welke verzekeringen heeft u (allemaal nodig)?

Eerder hebben we u al geadviseerd u alleen te verzekeren voor dat wat u nodig heeft. Reist u regelmatig? Dan kunt u vaak beter een doorlopende reisverzekering afsluiten, dit is vaak goedkoper dan het afsluiten van een kortlopende reisverzekering. Kosten voor onverhoopte calamiteiten in het buitenland, maar ook binnen Nederland kunnen flink oplopen. Ook een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandsverzekering en overlijdensrisicoverzekering kan een goede en verstandige keuze voor u zijn. Bepaal goed wat voor u echt nodig is, waar u verwacht dat u eventueel kosten kan maken die niet opwegen tegen de kosten van uw verzekering of de kosten die u mogelijkerwijs gaat maken.

Hoe bespaar ik hierop?

Besparen op verzekeringen is betrekkelijk eenvoudig. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Alles-in-Een bundels. Deze bestaan vaak uit alle (belangrijkste) verzekeringen die u moet of eventueel nodig kan hebben, daarnaast kunt u daar eventuele verzekeringen die u misschien wel of niet nodig hebt uithalen of juist bijvoegen. Deze bundels zijn vaak stukken goedkoper dan het apart afsluiten van al uw verzekeringen. Het is daarom verstandig al uw verzekeringen bij een verzekeraar te houden. Heeft u de mogelijkheid tot een collectieve verzekering bij uw werkgever? Dan is dat een nog betere keuze. Door de massalere vorm hiervan, kan uw werkgever extra korting afdingen bij uw verzekeraar. Ook in dit geval sluit u vaak één pakket (vaak buiten eventuele zorg- en autoverzekeringen) af bij één verzekeraar. Een derde goede manier om te besparen is al uw verzekeringspremies allemaal in één keer te betalen. Het betalen in termijnen is op de lange termijn duurder.

Extra aandacht

Er blijven een aantal puntjes die altijd extra aandacht verdienen bij het afsluiten van een verzekering. Zoals wanneer u bepaalde verzekeringen wil toevoegen aan uw verzekeringspakket of juist wil weten of een bepaalde verzekering binnen uw pakket valt. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent. Let hier bijvoorbeeld op als u een reis boekt. U krijgt vaak de optie een kortlopende reisverzekering bij uw reis af te sluiten, check dan altijd of u een doorlopende reisverzekering in uw pakket heeft die uw reis dekt. Zo niet? Dan kan het vaak nog goedkoper zijn om uw doorlopende reisverzekering uit te breiden of een verzekering af te sluiten bij een verzekeraar en niet bij een touroperator.