Geld besparen op je verzekeringen

Wil jij ook besparen op je verzekeringen? Dat is heel begrijpelijk. Hoewel iedereen verzekeringen nodig heeft, is het natuurlijk niet leuk om zoveel geld te besteden aan het afsluiten van verzekeringen. Je verzekert je voor de dingen die je niet zelf zou kunnen betalen, dus dat kan een confronterend proces zijn. Maar moeten we ons wel echt overal voor verzekeren? Of slaan we soms een beetje door en durven we niet kritisch naar onze verzekeringen te kijken? Natuurlijk willen we geen grote risico’s te nemen, maar door je verzekeringen eens goed te bekijken, kan je misschien heel wat geld besparen.

Tips om geld te besparen op jouw verzekeringen:

1. Bekijk goed welke verzekeringen verplicht zijn.

In Nederland ben je niet verplicht om je overal voor te verzekeren. Toch zijn sommige verzekeringen wel verplicht om af te sluiten. Deze verzekeringen zijn verplicht , omdat je zelf de kosten niet kan dragen in geval van ernstige (letsel)schade. Het gaat om de volgende verzekeringen:

  • De basis zorgverzekering
  • Een motorrijtuigenverzekering met WA-dekking (voor mensen die een voertuig met een kenteken bezitten, zoals een auto, motor of brommer)
  • Een opstalverzekering (voor mensen die een huis bezitten met een hypotheek)

2. Verzeker je voor de dingen die je niet zelf kan betalen

Het idee van verzekeren is dus dat je je verzekert voor de dingen die je zelf niet kan betalen. Kan je de tandarts bijvoorbeeld wel zelf betalen? Let dan goed op of de extra premie die je hiervoor betaalt niet duurder is dan de bedragen die je eventueel uitgekeerd krijgt van je verzekeraar.

3. Lees de voorwaarden goed

Weet je waar je precies voor verzekerd bent? Wat wordt wel gedekt en wat niet? Heb jij de verzekering wel nodig, of dekt de verzekering de dingen niet waarvoor jij verzekerd wilt zijn? Lees dus goed in de voorwaarden of je gedekt bent voor de risico’s waarvoor jij je wilt verzekeren.

4. Let op dubbele dekkingen

Na het lezen van de voorwaarden weet je waar je wel en niet voor verzekerd bent. Let goed op dat je dingen niet dubbel verzekerd. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd nodig om een reisverzekering af te sluiten. Ga je op reis naar een land waar je zorgverzekering ook dekking biedt? Dan is je reisverzekering voor de medische kosten overbodig. Je betaalt dan twee keer voor dezelfde dekking. Dit kan je terugvinden in de productvoorwaarden van jouw verzekeringen.

5. Vergelijken verzekeringen

Wil je bijvoorbeeld een autoverzekering? Vergelijk de verschillende autoverzekeringen dan met elkaar. Kijk goed naar wát er gedekt is (zie punt 3), maar vergelijk ook de prijzen. Door hier wat extra tijd in te stoppen, bespaar je al snel veel geld. Er zijn verschillende websites waarop je verzekeringen kunt vergelijken, zoals Independer. Ook kan je online vergelijkingen van verzekeringen vaak vinden op de pagina’s van verzekeraars.

6. Doe de premiescan

Vind je het teveel gedoe om zelf je verzekeringen te vergelijken? Kijk dan of de verzekeraar dit voor je kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld de gratis premiescan voor je laten doen. Dan krijg je een vergelijking van je huidige premies met je eventuele nieuwe premies en weet je wat je kan besparen. Deze berekening wordt online voor je klaargezet. Het enige dat je nog hoeft te doen is de verzekering online af te sluiten.