Scooter

Kopen van scooter als jonge bestuurder

Je bent als jonge bestuurder van plan om een scooter te kopen. Maar hoe wil je je scooter verzekeren? Er geldt een wettelijke verplichting om je scooter minimaal WA te verzekeren. Maar hoe sluit je zo’n verzekering af en waar moet je op letten?

Met het theoriecertificaat op zak mag je een scooter besturen. De kosten zijn een stuk lager dan die van een auto, waardoor jongeren een scooter aantrekkelijk vinden. Het is echter van belang dat de verzekering goed gereld is.

Op wiens naam verzeker je je scooter?

Het verzekeren van je scooter is eenvoudig te regelen. Geregeld wordt aangeraden om een scooter op naam van de ouders te verzekeren, aangezien de premie voor jonge bestuurders vaak hoger is. Helaas is dit niet de beste aanpak. Je kunt een scooter namelijk beter verzekeren op naam van de regelmatige bestuurder. Een andere optie is de jonge bestuurder als regelmatige bestuurder op te geven.

Het is namelijk niet toegestaan om op naam van de ouders te verzekeren, wanneer de jonge bestuurder de regelmatige bestuurder van de scooter is. Dit valt niet te omzeilen. Indien je dit niet aangeeft kan je zelfs worden aangeklaagd voor fraude, pas daar dus mee op! Wanneer er schade wordt gereden wanneer de scooter niet op de juiste naam is verzekerd, loop je kans dat de schade niet wordt uitbetaald.

Schadevrije jaren

Een ander argument om de scooter op naam van de jonge bestuurder te verzekeren betreft de schadevrije jaren. Wanneer de scooter direct op naam van de jonge bestuurder wordt verzekerd, begint het opbouwen van schadevrije jaren. Rijdt je voor langere tijd geen schade? Dan krijg je een korting op de premie van je verzekering. Deze schadevrije jaren kun je vervolgens meenemen indien je later een auto op dezelfde naam verzekert. Doordat de premie van een autoverzekering hoger is kan dit een flinke besparing op je premie betekenen.

Accessoires in je scooterverzekering?

Bij het verzekeren van een scooter is er een keuze tussen vier soorten verzekeringen. De WA verzekering heeft de laagste premie en vergoedt alle schade die is aangericht door een ander. Accessoires zijn bij deze dekking niet meeverzekerd. Wil je toch je accessoires meeverzekeren? Kies dan voor een uitgebreidere dekking.

De cataloguswaarde is van belang voor de premiehoogte. De cataloguswaarde is de nieuwwaarde van je scooter, dus wanneer deze nog niet gebruikt is. Accessoires zijn los van de scooter aangeschaft, vandaar dat deze apart opgegeven moeten worden.