Vijf bespaartips voor je zorgverzekering 2017

De premie van je zorgverzekering gaat volgend jaar weer omhoog. Erg vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om te besparen op je zorgverzekering. Naast het vergelijken van zorgverzekeringen op premie en inhoud, kun je nog verschillende dingen doen om je zorgpremie zo laag mogelijk te houden.

1) Verhoog je eigen risico

Ben je gezond en verwacht je volgend jaar niet of nauwelijks zorgkosten te maken? Dan kun je besparen door je eigen risico te verhogen. Je kiest dan voor een ‘vrijwillig eigen risico’. In 2017 is je verplicht eigen risico 385 euro en je kunt dit in stappen van 100 euro verhogen. Zo kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 485 euro tot maximaal 885 euro. De zorgverzekeraar geeft je hiervoor een korting op je zorgpremie, die kan oplopen tot 300 euro per jaar.
Bedenk goed of dit voor jou echt verstandig is. Want als je toch onverwachts veel zorgkosten maakt, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis belandt, moet je een flink bedrag kunnen ophoesten.

2) Betaal je premie per jaar

Normaal gesproken betaal je je zorgpremie per maand. Maar bij de meeste zorgverzekeraars is het ook mogelijk de premie in een keer te betalen voor het hele jaar. Wanneer je daar voor kiest, ontvang je tot 3% korting van je zorgverzekeraar. Toch weer mooi meegenomen. De premie wordt dan meestal in januari afgeschreven.

De precieze korting verschilt per zorgverzekeraar. Op de website van Independer staat een overzicht van de kortingspercentages per verzekeraar.

3) Vraag zorgtoeslag aan

Veel Nederlanders vergeten zorgtoeslag aan te vragen, terwijl zij daar misschien wel recht op hebben. Met zorgtoeslag kun je een deel van je zorgpremie betalen. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van je inkomen. Wanneer je tot € 19.000,- euro per jaar verdient, ontvang je per maand 83 euro aan zorgtoeslag. Verdien je meer dan € 19.000,- dan wordt de zorgtoeslag steeds iets lager. Boven de € 27.000,- krijg je helemaal geen toeslag meer.
In 2017 gaat de zorgtoeslag iets omhoog.

Bekijk op de website van de Belastingdienst op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt. Je kunt het daar ook aanvragen, dit gebeurt niet automatisch.

4) Laat je bij de huisarts behandelen

Wanneer je huisarts je doorverwijst naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep, is het verstandig te vragen of hij of zij deze ingreep zelf kan doen. Kosten die je bij de huisarts maakt, vallen namelijk niet onder het eigen risico. In het ziekenhuis zijn de behandelingen vaak duurder en vallen deze wel onder je eigen risico. Je moet dan denken aan ingrepen als het plaatsen van een spiraaltje, het laten weghalen van een bultje bij het ooglid of het verwijderen van een moedervlek.

Natuurlijk kan het wel zo zijn dat het ziekenhuis betere kwaliteit levert, dus denk hier goed over na.

5) Kijk kritisch naar je aanvullende verzekering

Wees kritisch bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Zoek uit wat de zorg kost die je nodig hebt, en weeg dat af tegen de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering. Soms is het namelijk voordeliger om de zorg zelf te betalen.

Een voorbeeld: een halfjaarlijkse controle bij de tandarts kost je 20 euro per keer. Dit kost je in totaal 40 euro per jaar. Sluit je hiervoor een tandartsverzekering af? Dan betaal je in 2017 ongeveer 20 euro extra per maand en krijg je niet eens je hele rekening vergoed (maar 75%). In totaal betaal je dan 249 euro aan je tandverzekering en ook nog per afspraak 5 euro aan je tandartsrekening (de overige 25%).

Kijk hier voor nog meer tips en alles over de zorgverzekering op de website van Independer.